Napapiirin seikkailija

Jälleen pyöräilyjuhannus!

Pyöräily tunturissa on ollut perinteinen juhannuksen viettotapa. Viime vuonna korkkasin Syötteen. Tänä juhannuksena unohdettiin kaikki karheat kurkut ja suunnattiin porukalla Ylläkselle. Perjantaina ja lauantaina kävin katsastamassa, kuinka paljon maastopyöräreittien rakentaminen on tuhonnut hyviä maastopyöräpolkuja.

Sopivaa polkua Tahkokurua ennen.

Sopivaa polkua Tahkokurua ennen.

Ylläksellä, Äkäslompolon puolella jäi hyviä maastopyöräilyreittejä kansallispuiston siimekseen, kun alueesta perustettiin Ylläs-Pallas kansallispuisto. Tämän tiimoilta oli hyvä uutinen, että alueelle alettiin kunnostamaan vasittuja reittejä maastopyöräilyä varten. Reitit eivät ole vielä valmiit, vaan ne avataan 11.7. Ilmeisesti tämän vuoksi niistä ei vielä suuresti tihku tietoa edes Ylläksen nettisivuilta.

Reitti vie läpi Ylläksen Äkäslompolosta Leville. Levin päässä reitti on helpompi ja nopeampaa, ja se hidastuu vähiten kuljetulla pätkällä, eli puolivälissä. Ylläksellä löytyy taas pyörätien tasoista baanaa, mutta myös juurakkoisia uria. matkaa kokonaisuudelle kertyy vajava 50 km. Maastopyöräreittien kunnostamisessa on aina pelkona, että työ menee yli, ja alkuperäinen alueen hienous häviää. Tälläkin kertaa näin on käynyt, mutta onneksi vain paikoin.

Juhannusaattona katsastimme koko perheen voimin urat Äkäslompolosta Kotamajalle. Väliin jäi muutamiakin rettivaihtoehtoja. Paikoin reitti oli sorastettu. Sorastaessa ilmeisesti lähtökohta on se, että tehdään sitten kunnolla, kun on alettu tekemään. Vähempikin riittäisi. Pääsääntöisesti sorastaessa tulee valmista pyörätietä, vaikka jopolla ajaa. Joissakin paikoissa maastopyöräilylle on jäänyt sijaa. Ja onneksi polun jokaista metriä ei ole sorastettu. Parhaimpaan sorastukseen olen törmännyt Iso-Syötteellä. Siellä tekotapa oli maltettu pitää kapeana ja annettu välillä kivienkin jäädä pilkistämään sorastuksen seasta.

nautinnollista uraa Hangoskurun ja kotamajan välissä.

Nautinnollista uraa Hangoskurun ja kotamajan välissä.

Juuri tämä Äkäslompolon puolen latuverkosto ja polusto on Ylläksen alueen parasta maastopyöräilyä. Ja on se sitä edelleen. Sorastus on paikoin huonontanut ajofiilistä turhaan, mutta tottahan osa huonoista pitkospuista ja soista ovat mukavampia sorastettuina. Uusi tuttavuus, metallisilta, oli myös positiivinen yllätys.

WP_20150620_026

Metallisiltoja oli käytetty siltoina puronylityksissä, mutta myös soilla pitkospuiden korvaajina. Pyörälle nämä olivat oikein hyvät, MTB-koira ei halunnut siltoja käyttää. Tässä Pyhäjärven ja Kotamajan väliltä suonylitys, jossa metallia oli käytetty pitkästi.

Oikeastaan eniten harmitti Kukastunturin ylitys: siinä noin massiivinen sorastus on suorastaan vahingollinen lajille. Toivottavasti kukaan ei kuvittele, että maastopyöräily vaatisi noin mittavat maastotyöt onnistuakseen. Ei vaadi!

Kukastunturin ylitys oli muuttunut mukavasta kivikkopolusta sorapyörätieksi. Turhaan.

Kukastunturin ylitys oli muuttunut mukavasta kivikkopolusta sorapyörätieksi. Turhaan.

Lauantaina ajoin Aakenukselta Äkäslompoloon. Tiesin ennakkoon koko Levi- Ylläs -reitin heikoimmaksi lenkiksi Pyhäjärven ja Kotamajan välin. Se oli sitä edelleen. Reitti oli toki vielä kesken, mutta siitä huolimatta tämä väli jäänee sellaiseksi jänkäpätkäksi, missä nitkutellaan eteenpäin, vauhdin hurmaa ei pääse kokemaan.

Pyhäjärveltä lähtiessä reitti on vielä kesken ja parantunee kesän mittaan.

Pyhäjärveltä lähtiessä reitti on vielä kesken ja parantunee kesän mittaan.

 

Pyhäjärvven ranta on upeaa ja nautinnollista polkua.

Pyhäjärven ranta on upeaa ja nautinnollista polkua.

Toki omaa kokemusta huononsi se, että noin puolessa välissä en uskaltanut valita reitin uutta linjausta. Ajattelin sen olevan niin kesken, ettei ajo onnistuisi. Sen sijaan kantelin pyörää vanhaa linjausta pitkin, missä oli paljon huoltamattomia pitkoksia ja kaatuneita puita. Tai pari mäkärääkin löytyä matkalta. Reitti on kyllä loppumatkasta todella kaunis, vaikkei siitä isosti maisemat näykään.

WP_20150620_032

Kaikin puolin maisemallisesti Ylläksellä kyse on Suomen komeimmasta merkitystä maastopyöräreitistä.

Tämä viikko menee valmistautuessa Kärkkäinen Challengeen. Joukkueen kanssa on ollut haastetta, varanaisen etsiminen on ollut työlästä. Starttaamaan kuitenkin päästään.

 

Mainokset
This entry was published on kesäkuu 23, 2015 at 8:22 pm. It’s filed under Vaeltaminen and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

2 thoughts on “Jälleen pyöräilyjuhannus!

  1. Olisi mukava lukea postaus maastopyörästäsi/pyöristäsi ja muista laitteista ja välineistä joilla treenaat. Lisäksi olisi mielenkiintoista nähdä tilat, joissa välineitä säilytät ja huollat. Eli varustepainotteista julkaisua odottelemaan.

    Tykkää

    • Yritän kehitellä postausta varusteista, jos keksin siihen mielenkiintoisen näkökulman. Varuste-asia voi olla sellainen, että itse ei käyttäjänä huomaa, mikä voisi olla kiinnostavaa muiden mielestä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: