Napapiirin seikkailija

Seikkailijan maastopyörätreenit Saariselällä

Saariselkä täyttyi viime viikonloppuna maailmanluokan kisoista ja kisaajista. Rogaining MM-mitalit jaettin 24 tunnin suunnistusurakan perusteella. Itselläni ei ole paljoa lajille annettavaa. Päätinkin olla erilainen nuori, ja otin maastopyörän mukaan. Sain kutsun tupavahdiksi ja paluumatkan kuskiksi. Eli käytännössä viikonloppuna oli privaatti treenileiri tunturissa.

Sen verran minussa on penkkiurheilijan vikaa, että ajoitin omat lenkkeilyt rogaining-kisan aikataulujen mukaan. Lähtöpaikalla tunnelma oli hyvä, vaikka laji on kyllä armottoman epäsosiaalinen, ketään kun ei saanut puhutella. Kiilopäällä kajahtaneen lähtökellon jälkeen suuntasin Canyonin keulan kohti Ahopäätä ja Saariselkää.

Reitillä03

Ahopäältä avautuu maisemat Saariselän tuntureille. ura on todella mukavaa maastopyöräilyä.

Suunnitelma oli ajella muutama tunti kovempaa lauantaina ja pari tuntia rennompaa sunnuntaina.  Keli oli sellainen, mitä oli odotettu koko kesä, eli lämmin. Seuraavana viikonloppuna Saariselällä ajetaan kolmesta etapista koostuva MTB-kisa, jonka reittejä oli jo merkitty maastoon. Netissä olevien karttojen ja viitoitusten avulla ajattelin kiertää reilun 60 kilometrin kiehkuran Kultalan ja Saariselän maisemissa.

Reilu varttitunti lähdöstä Ahopään päällä näkyi pari rogaining-joukkuetta. Sopivasti lämmittävän ylämäen jälkeen tulikin yksi mukavimmista alamäistä, kun ura pyyhkäisi Ahopäältä pohjoispuolta alas. Reitti on tästä sopivasti tekninen, joten alamäki tarjoaa ajonautintoa vauhtien lisäksi. Ahopäältä Laanilaan päin oli oikein mukavaa ajettavaa: kivikkoisen latu-uran lisäksi singleträkkiä.

Singletrack01

Saariselän polut ovat todella vauhdikkaita ja ajeleehan niitä mielelään. Kisoja siellä ei teknisellä osaamisella ratkaista, vaan kisalla pitää olla pituutta. Ylämäetkään kun eivät ole jyrkkiä, toki pituutta löytyy muutamista nousuista.

Välttelin sorabaanaa ja suuntasin keulan moottorikelkkauraa pitkin Kakslauttaseen ja siitä nelostien yli Kultalaan. Saariselkä tarjoaa kokonaisuudessaan vain kovapohjaista ajettavaa. Kivikkoa on suomalaiseksi tunturialueeksi mitättömän vähän. Kultalassa risteilee hyväpohjaista uraa singleträkkinä, leveämpänä mönkijän urana tai maastoautourana.  Nopeaa, nopeampaa ja todella nopeaa, kangasmetsässä mutkittelevaa ajettavaa riittää.

Kultala tarjosi jälleen kovapohjaista polkua leveämpien urien ohella. Maastokuljettelee maltillisesti ylös ja alas.

Kultala tarjosi jälleen kovapohjaista polkua leveämpien urien ohella. Maasto kuljettelee maltillisesti ylös ja alas.

 

Luööankaivuualueilla on joitakin puronuomia, joista koukataa pyörällä vauhtia. Pohja on usein soraa ja irtokiveä.

Kullankaivuualueilla on joitakin puronuomia, joista koukataan pyörällä vauhtia. Pohja on usein soraa ja irtokiveä.

Saariselältä päätin ottaa loppuverryttelyn Kaunispään ja Palopään huippujen kautta sorauraa pitkin. Kuukkelinlammella piti ottaa vähän hunajaa, koska jaloissa alkoi painaa ja nälkäkin kurni mahassa. Mielessä pyöri jo mökki, suihku ja kunnon ruoka. Mökin pihassa sain loppusaldoksi noin 70 kilometriä ja noin 4,5 tuntia ajoaikaa.

Palopää01

Palopäällä ei kysytä kuin reisiä ja myllytystä, alusta on soratietä.

Sunnuntaille olin kaavaillut tunturijuoksua ja pyörälenkkiä, mutta kisatunnelma ja hengailu veivät voiton. Jäin jutustelemaan maaliin saapuvien tiimien kanssa sen verran pitkään, että treenit jäivät yhteen pyörälenkkiin: pari tuntia ja 35 kilometriä polkua. Ruijanpolku oli mahtavaa ajettavaa. Suosittelen erityisesti etelästä pohjoiseen.

Ruijanpolulla oli pari kivikkoisempaa kohtaa, missä sai teiteilla. Erityisen mukava oli jouheva alamäki, joka toi mäenpäältä ladun varteen kohti Saariselkää ajettaessa. Suosittelen!

Ruijanpolulla oli pari kivikkoisempaa kohtaa, missä sai teiteilla. Erityisen mukava oli jouheva alamäki, joka toi mäenpäältä ladun varteen kohti Saariselkää ajettaessa. Suosittelen!

Viikonloppu aiheutti maanantina sen verran lorvikatarria, että lenkki jäi välistä. Tiistaina fysioterapeutti laittoi jälleen palikoita paikoilleen jalassa. Näillä eväillä siis kohti Kiuruveden seikkailua ja AC Adventuren koitosta sekatiimillä. Loppuviikosta vielä joku juoksutreeni, melontaa ja lepäilyä. Viimeisestä huolehtiikin aina päivätyö ja matka kisapaikalle.

 

 

Mainokset
This entry was published on elokuu 25, 2015 at 7:48 pm. It’s filed under Harjoittelu, Vaeltaminen and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

2 thoughts on “Seikkailijan maastopyörätreenit Saariselällä

  1. Päivitysilmoitus: 113 (k)ilometrin mittainen flow - Endorfiininmetsästäjä

  2. Päivitysilmoitus: 113 (k)ilometrin mittainen flow – Endorfiininmetsästäjä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: